دفاع از رساله دکتری با موضوع «بررسی پایش کیفی فساد ماهی با استفاده از حسگرهای هالوکرومیک» در مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی انجام شد.
به گزارش روابط عمومی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، «زهرا آقایی» دانشجو این رساله دکتری در خصوص اهمیت انجام این طرح پژوهشی گفت: رشد میکروبی در مواد غذایی، نیرو محرکه ای برای ابداع روشهای جدید در کنترل فرآورده های غذایی جهت اطمینان از کیفیت و ایمنی آن ها است. برای صنعت غذا توسعه ابزارهای ساده، ارزان، سریع، مطمئن و غیرمخرب جهت ارزیابی سریع تازگی محصولات غذایی بسیار حائز اهمیت است. طراحی و تولید بستهبندی های هوشمند دارای حسگرهایی که تازگی فرآورده غذایی را به سرعت نشان می دهند از جمله این موارد است.
وی ادامه داد: معمولاً ماهي در هنگام شروع فساد، شروع به آزاد كردن ترکیبات آمینه فرار مي كند که به صورت کلی به عنوان TVB-N شناخته می شوند و در واقع میزان TVB-N به عنوان شاخصی از فساد ماهی معرفی شده است. در پژوهش حاضر، به بررسی تولید حسگرهای هالوکرومیک بر پایه بیوپلیمرهای استات سلولز و زئین و رنگ آلیزارین پرداخته شده است تا بتوان با افزایش میزان TVB-N تولیدی در زمان نگهداری ماهی، فساد ماهی را در زمان واقعی و بصورت بصری تشخیص داد.
آقایی با بیان اینکه حسگرهای مورد نظر با استفاده از روش الکتروریسی و قالب گیری تولید شده اند افزود: بر اساس نتایج رنگسنجی، حسگرهای تولیدی به روش الکتروریسی توانستند فساد ماهی را بصورت بصری و در زمان واقعی نشان دهند.
شایان ذکر است: این پژوهش توسط «مهندس زهرا آقایی» دانشجوی دکتری صنایع غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی انجام شد و « دکتر بهاره عمادزاده»، و «دکتر بهروز قرآنی» اعضای هیأت علمی گروه نانو فناوری مواد غذایی مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، هدایت این رساله را به عهده داشته اند.