رئیس موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی خبر داد: گوشت آنالوگ به عنوان جایگزین پروتئینهای حیوانی در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی تولید شد.
به گزارش روابط عمومی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، «دکتر سید محمد علی رضوی» با اعلام این خبر افزود: گوشت های آنالوگ محصولاتی با شباهت در ویژگیهای حسی و خواص گوشت طبیعی هستند که به دلیل نداشتن کلسترول و ویژگیهایی مانند چربی و کالری کم، طعم خوب و قیمت پایین، مورد استقبال مصرف کنندگان در سراسر جهان قرارگرفته اند.
وی ادامه داد: با افزایش فزاینده جمعیت جهان، تولید محصولات غذایی پروتئینی بهطور چشمگیری افزایش داشته است. همچنین از آنجا که بیشتر پروتئین مصرفی مردم جهان از گوشت که یک فرآورده حیوانی است تامین می¬شود، باید توجه داشت که تامین پروتئین از این طریق، تأثیرات نامطلوب محیطزیستی در زمینه آب و هوا و انتشار گازهای گلخانهای به همراه دارد.
رضوی با بیان اینکه در حال حاضر این محصولات غذایی مورد توجه سرمایه گذاران بزرگ، تحقیقات دانشگاهی، مصرف کنندگان و رسانه ها قرار گرفته اند، گفت: از آنجا که برای تولید هر کیلوگرم گوشت حیوانی، بهطور متوسط، 6 کیلو پروتئین گیاهی باید مصرف شود لذا بر اساس تحقیقات انجام شده در جهان، پروتئین-های گیاهی برای ساخت جایگزین های شبه گوشت بکار برده شدند که این جایگزین های گوشت، بخش مهمی از صنعت در حال رشد را به خود اختصاص داده است.
در ادامه «دکتر علی رافع» مجری این طرح پژوهشی با تاکید براینکه توسعه محصولات ساختار یافته پروتئینی برپایه پروتئین گیاهی که بافت و ویژگی های مشابه گوشت را دارند از جمله راهکارهای کاهش مخاطرات محیط زیستی و ارتقاء سلامت جوامع است بیان کرد: مصرف جایگزین های گوشت در سراسر جهان به طرز قابل توجهی در حال رشد است به نحوی که در سال 2020، حجم مصرف جهانی جایگزینهای گوشت به 470 میلیون کیلوگرم افزایش یافت.
وی ادامه داد: این افزایش 7/23 درصدی نسبت به سال 2019 اعلام شده است که در سالهای اخیر نیز تجارت جایگزین های گوشت با رشد 16 تا 23 درصدی مواجه بودهاست.
این عضو هیأت علمی موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی افزود: در دوره شیوع پاندمی کرونا مصرف گوشت قرمز در جهان با کاهش مواجه شد که یکی از دلایل آن انتشار نتایج پژوهشهایی بود که نشان میداد، گیاهخوارها ۷۳ درصد کمتر از سایرین به نوع وخیم کرونا مبتلا میشوند.
رافع بیان کرد: در مورد تولید جایگزینهای گیاهی گوشت قرمز در ایران آمار دقیقی گزارش نشدهاست، اما در برخی گزارشها اعلام شده که با کاهش مصرف گوشت قرمز در چند سال اخیر، تولید و مصرف محصولات گیاهی در ایران نیز رو به افزایش است.
وی ادامه داد: بنا بر درخواست صنعت، در موسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی یک تیم تحقیقاتی به تولید گوشت آنالوگ گیاهی با استفاده از ضایعات کارخانجات تولید پروتئین های گیاهی بافت داده شده پرداخت که با توسعه روشهای مختلف ساختاردهی منجر به تولید مواد پروتئینی الیافی گیاهی شدیم، که این محصول میتواند به عنوان گوشت آنالوگ وارد سبد غذایی مصرف کنندگان در آینده نزدیک شود.
رافع افزود: در این محصول ساختاردهی شده از برخی پروتئین های گیاهی، اتصال دهنده ها، روغن های گیاهی، طعم دهندهها، ادویه ها و عوامل رنگی طبیعی برای کمک به بهبود طعم و بافت، اتصال آب، احساس دهانی و شبیهسازی بافت استفاده شدهاست.
وی به افزایش قیمت گوشت در سال های اخیر و کاهش قدرت خرید مردم اشاره کرد و گفت: با وجود انواع دانههای گیاهی سرشار از پروتئین مانند سویا، نخود، لوبیا، کتان و ... در کشور، زمینه بسیار خوبی برای تولید گوشت های آنالوگ وجود دارد.
رافع به مصرف پایین آب کشاورزی برخی از این دانه های گیاهی و گستره بالای کشت آنها در شرایط آب و هوایی کشور اشاره و تاکید کرد: به دلیل پایین بودن قیمت و بالابودن بازده تولید این دانه های گیاهی، تولید گوشت آنالوگ بسیار مقرون به صرفه است بنابراین، علاوه بر جلوگیری از خروج ارز محصولی با بازده بالا تولید میشود که کمک شایان توجهی به حفظ امنیت غذایی خواهد شد.