ورود به بخش استارت آپ ها rocket

پرتودهی هسته ­ای و کاهش آلودگی­های میکروبی

پرتودهی در واقع قرار دادن ماده در برابر میزان کنترل شده و دقیقی از پرتو یون­ساز (گاما و الکترون) در مدت زمان معین است که برای اولین بار در سال1940 توسعه و آزمایش گردید. اشعه دهي مواد غذائي نوعي فرآيند سرد براي سالم سازي محسوب مي­شود. براساس اتفاق نظر اعضاي سازمان غذا و دارو، كشاورزي و مجمع كدكس غذائي، سازمان بهداشت جهاني در سال 1983 اشعه دهي مواد غذائي به عنوان فناوري سالم و موثر جهت نگهداري غذا پذيرفته و براي آن استاندارد عمومي كدكس با كــد مخصوص تدوين گرديد. تغييرات نامطلوبي كه در برخي از مواد غذائي اشعه داده ظاهر مي­شود، ممكن است به طور مستقيم به علت اشعه و يا به طور غيرمستقيم در نتيجه واكنش­هاي ثانویه پس از اشعه دادن ايجاد گردد. در صورت انجام فرآيند پرتودهي در شرايط بي­هوازي توليد طعم و آروماي نامطلوب به حداقل مي­رسد همچنین جهت به حداقل رسانيدن طعم نامطلوب، لازم است فرآيند پرتودهي در دماي انجماد انجام شود. تغییرات احتمالی از نظر تغذیه در اثر پرتودهی به چندین فاکتور از جمله دوز پرتودهی، نوع ماده غذایی، بسته بندی، شرایط نگهداری مثل درجه حرارت و زمان نگهداری ارتباط دارد. از این فناوری می توان جهت افزایش مدت زمان ماندگاری و حذف میکروارگانیسم­های مولد فساد و همچنین بهبود ویژگی­های کیفی در فراورده­های غذایی استفاده نمود.

پرتودهی بیشتر بر روی ارگانیسم­های حاوی DNA و RNA موثر است و باعث کاهش معنی­دار مواد مغذی نمی­شود. حتی در دوزهای بالاتر از 10 کیلوگری (kilo gray) ارزش تغذیه­ای پروتئین­ها، قندها و چربی­ها به صورت خیلی جزئی تغییر می­کند و بیشتر این تغییرات از جنبه­های حسّی می­باشد. همچنین اسیدهای آمینه ضروری، اسیدهای چرب ضروری، مواد معدنی و عناصر ناچیز نیز تحت تاثیر قرار نمی­گیرند. بعضی از ویتامین­ها مانند تیامین ممکن است کاهش پیدا کنند که میزان کاهش آنها مانند روش­های دیگر (مانند خشک کردن و کنسرو کردن) است.

برای اطلاع از ایمن بودن و موثر بودن استفاده از پرتودهی به عنوان یک روش ایمن برای فرآوری مواد غذایی حدود یک قرن تحقیق انجام شده است. این سابقه تحقیق بیش از هر فناوری دیگری که امروزه در صنایع غذایی مورد استفاده قرار گرفته، حتی بیش از کنسرو کردن مواد غذایی می­باشد. امروز بیش از 50 کشور مجوز پرتودهی بیش از 60 ماده غذایی را به صورت مشروط و غیرمشروط صادره کرده­اند و این تعداد به طور سالیانه در حال افزایش است. براساس آخرین مصوبه اتحادیه اروپا در سال 1999پرتودهی مواد غذایی برای مصرف کنندگان لازم، بدون خطر و سودمند تشخیص داده شده است. پرتودهی به عنوان یکی از کاربردهای صلح آمیز انرژی هسته­ای سبب ایمنی و سلامت بیشتر مواد غذایی می­گردد. به­طور کلی گسترش استفاده از پرتودهی نیازمند برداشتن قدم­های جهانی نظیر استاندارد کردن فناوری پرتودهی، افزایش ارتباطات و آموزش می­باشد. هم اکنون 45 کشور از آژانس بین المللی انرژی اتمی مجوز استفاده از فناوری پرتودهی مواد غذایی را دریافت نموده­اند، ایران نیز در سال 1990 مجوز پرتودهی ادویه­جات را به طور رسمی از آژانس بین المللی انرژی اتمی دریافت کرده است.

 

نشریه رویکردهای نوین در آزمایشگاه های علمی ایران، سال چهارم، شماره 2، 1399، صفحات 9-5